9 februari 2012

Alla barnens leksar & tillbehör tar plats...

Med funkis barn så tar barnets leksaker ännu mera plats!


Jag har ju gnällt att vi bor trångt som i en liten myrstack..

Vi är 2vuxna & 1barn som bor hemma på heltid, varannan helg bor storebror här oxå =)
Det låter ju som vi bor helt ok på 86kvm fördelat på 4rok + 1toalett.

Men så får vi räkna in minst 1 ytterligare person som alltid finns här å det är ju Samuels assistent.
Sen när man har assistans så har man ENORMT mycket papperarbete så ett kontor behövs.

Sen när man har ett funkis barn som Samuel med hans grava cp-skada behöver man kontors möjlighet för fix av kommunikation hjälpmedel mm. även har man kontakt med enormmt många inom sjukvården, jag som mamma sitter nog i telefon med folk från landstinget minst 4-5h/vecka och man har mycket med planeringar.


Samuel har 2 flyttlåder med mediciner & dess tillbehör även 1låda med hjälpmedels tillbehör.

Vart ska allt detta finnas???


Jag är glad att vi bor i Sverige med gratis "vanlig" sjukvård & får låna massa hjälpmedel från Landstinget. Fattar inte hur vi skulle kunna överleva dagen utan hjälpmedel.



Tyvärr fattas endel för utomhus miljö & då syftar jag mest på vintertid.




Om jag kommer tillbaka på "titeln" av detta inlägg så förstår ni av alla Samuels hjälpmedels bilder som är här nere. Dom tar enorma platser & man funderar hela tiden på vart mans ska flytta dom.



Sen har ju Samuel vanliga leksaker som alla andra barn i 4års ålder oxå!!!









Detta är en kommunikationsknapp, man talar in en fras eller sång så får Samuel trycka på den gula knappen så spelar han upp det man sagt. Ibland sätter vi ett kort på såpbubblor på knappen & talar in "jag vill ha mer bubblor" så när Samuel trycker på knappen & då säger "jag vill ha mer bubblor" så blåser vi bubblor. Har även 2knappar till: en till datorn & en som man kan koppla till leksaker.





Detta är Samuels ute hjälpmedel. En special barnvagn "Otto bocks: Kimba cross" som går att ställa in massor. Har en bendelare som bryter Samuels spasmisitet lite & även ett ryggstöd som man kan finjustera å då bryta hans spasmisitet. Man kan ställa in så gott som allt på den.
Det andra är en utegåstol "Bronco" som man kan ställa in höjd & lutning på, även kan bygga på den med nackstöd mm men det har inte Samuel.




Längst upp te vänster: Ett hjälpmedel man ställer Samuel i med ståskal "toucan". Man kan även här ställa in den i massor av vinklar. Ni ser den lilla vita lådan som man se under det är en balja man kan ha tex. vatten i, annars har man en bricka på.

Längst upp te höger: Är Samuel alla 3ståskal i olika storlekar. Minsta gjöt vi när S var ca. 1år. mittersta gjöt vi när han var ca.2,5 sen höjde dom den när han var ca.3år + å största gjöt vi i höstas. Man har även fotskenor på sig när man står i ståskal men dom orkade jag inte fota.



Längst ner te vänster är Samuels matstol i 2delar en "panda futura standard" storlek 1. OBS: kommer strax finnas en extra klädsel som jag vill blir av med.



Mitten har vi en "uttersits" som är special gjort till Samuel. Den anv. vi om vi är på restaurang eller borta å äter. Samuel kan även anv. denna när han sitter i sandlåda, ute, golv & i dusch.



Nere till höger har vi en kryp vagn från mayday aid!







Handtagen längst upp anv. vi för att kunna låsa Samuels oaktiva arm/hand rak när han ska använda sin andra arm.


kudde-kil: använder vi när S ligger & tränar på rygg för han ska kunna kolla vad han gör & få vara mer aktiv.


Tavlan: Rätter man in tex. 1kort i varje hörn & vi vuxna kollar i håler & ser då på vilket kort S väljer.


Stegen: anv. S när han står, går & håller balansen med konduktiv pedagogik :Move & walk.


U-formen: kan S sitta i, stå i krypställning med & träna balansen & stretcha insidan av benen med genom att sitta & gunga.


Stockarna anv. vi på olika sätt tex. får S att lyfta sin överkropp med vid liggandes på mage.





Detta är badhjälpmedel. 1:a kan man anv. ute i pool, sjöar eller på sand strand.


mitten är en badstol med massa inställningar som S anv. när han badar i badkaret.


Sen är toa stolen!







vi har just nu massa gåstolar här hemma.. Den lila & gula är lika varandra med är olika storlekar, S växlar i anv. av dom. Ibland funkar den lila bäst å ibland den gula. Den gula är lite för liten å den gula är lite för stor.


"Mustangen" längst ner är en ny gåstol med massor av inställningar å tillbehör som vi nu trodde skulle bli istället för pony´sarna. Men sjukgymnasten vägrade beställa rätt storlek till S för den storleken skulle kanske bara passa i 6mån-1år & därför beställde dom en för stor som Samuel simmar i & inte kan styra!





Samuel har en höj&sänkbar säng även höj&sänkbar rygg. tar enorm med plats å är lite för stor men den funkar bra.


Bolltäcke är ett täcka med bollar i som stoppning.


pilates boll.


träningsmatta.


pall med olika höjningar på benen ca. 1*1meter.


2olika sorters skedar.


skyddshjälm hjälper S när han studdsar runt med sin "pony" i världens fart. För det gör ont å slå sig & mamma slipper nu tina ärtor & räkor hela tiden =)






Grejer som Samuel har på dagis. Special gunga, matstol panda "futura aktiv" strl. 1 tror jag. (Kommer oxå finnas en klädsel jag behöver bli av med strax.), sitthjälpmedel till golv & sandlåda & ute gåstol "bronco". Finns även ett bord som S anv. när han sitter i den ljusblåa stolen han anv. på golvet.










Skötbord & toastol som Samuel har på sitt varannan helg boende.












Samuels första matstol som vi hade i turkost tyg, riktigt snygg faktiskt =), första gåstolen som var till enormt stöd för Samuel gillade bara att bli bärd innan denna & sista bilden är på en ny matstol som vi ska få inom en månad, dom andra är alldeles för små.








Ja, här en av dom stora anledningarna av att det är trångt!!!




Vi har ju även lite hemmagjorde grejer som kommunikationstavla, specialgjord pulka, cykelstol, cykelvagn & träningshjälpmedel/leksaker.


Tänk att allt detta på 4år... bara 4år!!!! Hur mycket ska det bli sen???




Innan april ska vi även få en rullstol, men den hjärnaktiviteten får bli i ett annat inlägg!!!






Ha det nu jätte bra i hjälpmedels djungeln!!
Kram!

















1 kommentar:

  1. Hej!
    Halkade in här då jag sökte på cykelstol för handikappade. Hur har ni gjort er egen? Min son är 19 månader och mycket utvecklingsförsenad, kan inte sitta själv. Har epilepsi och någon slags hjärnskada. Men skulle så gärna vilja cykla med honom. Kan man luta en cykelsits så pass att hans huvud inte trillar framåt? Han sitter t ex jättebra i sin panda. Sitter och letar efter bra alternativ.

    SvaraRadera